henrik

Not just another tuneset weblog

#2 / 2011. Andy Stott – Cherry Eye

with one comment

Mörkret lägger sig som ett svart täcke över världen och bara fan vet vilket elände som lurar runt hörnet. Det är oroliga tider; jag tänker förstås på den ekonomiska depressionen, på tsunamin i Japan, massmordet på Utøya, upploppen i London, svenska statsministrar och före detta diton som äter söta små barn till frukost, de allmänna högervindar som fläktar runt om i västvärlden och som skapar allt större klyftor mellan olika samhällsklasser. Jag kan fortsätta ett bra tag, men vi stannar där och konstaterar istället att allt det här som vanligt filtrerats genom kulturen, kanske till och med populärkulturen i synnerhet, och sällan har väl uttrycken varit mer nattsvarta än i år.

Andy Stotts två (!) egensinniga album, Passed me by och We stay together, är båda fantastiska exempel. Det är dub techno nedbruten i sina minsta beståndsdelar, sedan nedpitchad till ett tempo som knappast hittas på ett dansgolv nära dig. Ibland är allt som återstår ett ambient ljudlandskap. Bitvis frammanar Stott ett fantastiskt malande sväng, bitvis är det bara som att alla ljusen blåsts ut.

 

In Stott’s hands, house is no longer a celebratory form, nor even an elegiac one; it’s simply the sound of a world fucked beyond repair. / Tim Purdom

 

Det låter som ingenting annat – eller möjligen som en tonsättning av dina allra värsta mardrömmar, som att stirra rakt in i mörkret utan att veta vem eller vad det är som stirrar tillbaka. Jag hade lika gärna kunnat välja något annat spår; fantastiska Intermittent, stenhårda Posers eller kanske något av titelspåren, men som en annan Discogs-användare formulerade det:  That track Cherry Eye is so evil it would make Jesus cry. För sitt inre ser man riktigt Cormac McCartys far och son utmattade röra sig längs den där gudsfördömda vägen; intill döden trötta, frusna, hungriga och utan hopp men fortfarande med något som faktiskt binder dem samman och som får dem att fortsätta.

 

 

Komplettera med nedanstående appendix, skivbolaget Blackest Ever Blacks bitvis gravt obehagliga blogg och du kommer inte sova gott på länge. Å andra sidan har du då också tillskansat dig något av det bästa 2011 gav oss – det är värt det, jag lovar.

Appendix: Tropic Of Cancer – A Color / Shackleton – Deadman (King Midas Sound Death Dub) / King Midas Sound – Earth a Kill Ya (Mala Remix) / Pinch & Shackleton – Rooms Within a Room / Actress – Harrier ATTK / Demdike Stare – Violetta

 

Written by henrik

December 23rd, 2011 at 8:36 am

Posted in Uncategorized

Tagged with ,

One Response to '#2 / 2011. Andy Stott – Cherry Eye'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to '#2 / 2011. Andy Stott – Cherry Eye'.

  1. [...] Deportees – Islands & Shores 2. Andy Stott – Cherry Eye 3. Jam Factory – Threads 4. Robert Hurula – 22 grovmix fixad2 5. Omar S presents Colonel Abrams [...]

Leave a Reply


6 + = eleven